Proeverij 11 september; de wijnen

In Uncategorized by Admin1 Comment

Drukbezochte proeverij/presentatie. Meer dan vijftig wijngaardeniers genoten in het zonnetje van de beste Nederlandse wijnen.

Dit keer zijn twee bubbels, twee wit en twee rood geproefd met een duidelijke voorkeur voor wit.

De bubbels:


Taborhoeve, Warrelwijn 2021, Tirns Friesland.

Lekker, fris en eigenlijk wel een beetje spannend deze nieuwkomer uit Friesland.
Mooi in het glas, zacht in de afdronk een heerlijk glas om zomaar even van te genieten op het terras maar  ook bij de lichtere zomer salades een verfrissende combinatie.

Salamander, Eys’Secco, Eys Limburg. 

Pinot Noir in een klassieke mouserrende variant? Ja zeker en wat voor een!
Ooit ontwikkeld voor een bevriend regionaal restaurant maar gelukkig daarna gewoon ‘vast in het assortiment’ mits de kwaliteit van de Pinot Noir druiven het toelaat. Zacht & mousserend met een alcohol van 10.5% is dit een sublieme combinatie zeker in de warmere maanden. Gewoon als aperitief echter samen met klassieke sushi ook gewoon super. 

De witte wijnen:

Hof van Twente, Solaris 2021, Bentelo Overijssel.

Goed in balans is deze droge volle witte wijn waar duidelijk waarneembaar zonder overheersend te worden tropisch fruit, honing en zelfs een subtiel vleugje vanille.
In de combinatie Wijn & Proviand gaat onze voorkeur uit naar koude of warme gerechten waar geitenkaas in is verwerkt, maar ook een mooi stuk kabeljauwhaas is meer dan uitstekend.

Betuws Wijndomein, Sauvi 2021, Edrichem Gelderland.

Opgebouwd uit de Cabernet Blanc druif komen met het inschenken de stuivende aroma’s je gewoon direct tegemoet.
Vuursteen, passievrucht en de kruisbes zijn duidelijk te herleiden.
Een mooi zomers glas, maar in de combinatie denk aan een mooie Waldorfsalade een meer dan uistekende combinatie.

De rode wijnen:

Colonjes, Cuvee Colonjes 2017, Groesbeek Gelderland. 

Lekker soepel, tikje droog met een rijping van 8 maanden op diverse houten vaten is dit gewoon een mooi biologisch glas van de hand van Wijnmaker Adam Dijkstra.
Opgebouwd uit de Cabernet Cortis, Cabernet Colonjes en de klassieke Regent is dit glas goed gevuld terwijl in de keuken alvast een mooie pasta wordt gemaakt.

Hof van Twente, Sueterie Select 2019, Edrichem Gelderland.

Heerlijke volle rode wijn van de vroegrijpe Regent, Pinotin en de niet veel in Nederland voorkomende Lemberger druif.
Zwarte bes, laurier en ook vanille komen na het inschenken subtiel naar voren, bijzonder van deze variant van het Hof van Twente is dat deze wijn tot standgekomen is door middel van een zorgvuldige bewaakte open pulpvergisting, houtlagering op Frans eiken.
Waarschijnlijk weet u al genoeg maar vanzelfsprekend een mooi glas om zelfstandig te drinken terwijl het buiten heerlijk winter weer is tevens natuurlijk een voltreffer in de combinatie met klassiek rood vlees denk aan rosbief, staartstuk uit de oven of een mooi stuk rood Nederlands wild.

Comments

Leave a Comment