Presentatie wijnen Oogstjaar 2021

In Amsterdamse Stadswijngaard, Video by AdminLeave a Comment

Esmee legt onze wijnen van oogstjaar 2021 langs de meetlat, met als resultaat het volgende ongefilterde juryrapport:

Proefnotities Wijn van Bret vintage 2021

Esmee Langereis

Je moet bij wijnmakers altijd op je qui-vive zijn. Vaak laten ze niet het achterste puntje van hun tong zien, zeker niet op het etiket. Expres, of gewoon door een foutje, maar je moet als consument altijd op je eigen neus en mond afgaan. Maar wat is nou een betere manier om te weten hoe een wijn tot stand is gekomen, dan door er bovenop te zitten, en zelf wijngaardenier te worden: de druiven met eigen ogen te zien opgroeien, net als je eigen kinderen. Bij de oogst te zijn, en sommigen van jullie zelfs eigenhandig de vinificatie te begeleiden?!

Ik mag mezelf dan wel erelid noemen van Bret, en ‘keur’ met veel plezier ieder jaar de wijnen – ik heb vaak m’n snor gedrukt bij het plukken en persen. Dat is niks persoonlijks, meer een chronisch gebrek aan tijd en een tragisch geval van bruine vingers: de meeste planten verdorren waar ik naast sta. 

Ik ben welbeschouwd dus een onwetende consument, als het gaat om de productie van dit oogstjaar. Maar ik proef nu al een aantal jaren de wijnen van Bret, en dit jaar smaakten twee van de wijnen echt anders dan ik verwachtte. 

Johanniter 2021 (+ johanniter van Dassemus 2018)

oog: transparant goud-geel, 

neus: rijpe appel, acaia, caramel, vanille

mond: citroen, romig, zacht mondgevoel en gele grapefruitbitters

Omschrijving: ‘Goudgele Rakker’

… Om te beginnen met de Johanniter – die normaal heel licht van kleur is, bijna doorzichtig met groene tinten. Nu leek het wel alsof ik een biertje had ingeschonken! Een lekkere goud-gele rakker! Niks mis mee, maar huh?!

Ook in de geur was ie compleet anders dan voorheen: rijpe appel, acaia, zelfs een beetje caramel en een zoetje. In de smaak:  citroen, een romig, zacht mondgevoel en dikke gele grapefruitbitters

Was er houtrijping gebruikt? Lieprijping?

Met het mes op de keel hebben Yvonne en Jeroen toegegeven dat er een geouderde wijn van wijngaard Dassemus is bijgemengd, omdat de eigen opbrengst laag was, maar de zuren extreem hoog. ‘Kneiterzuur’ dus. Door er een wijn van Ron in te blenden, die lager in zuren was, 

Twee flessen Johanniter voor u in de tas!

Souvignier gris 2021

o: bleek geel

n: kruidig, timotee gras, venkelloof, bloesem

m: limoen, groene appel, grapefruit, meloen

Omschrijving: ‘Napoleon’

Weer zo dottig als vorig jaar. Souvignier kan ook weleens de hautaine dame uithangen, maar laat zich de laatste jaren van haar vriendelijke kant zien. (Al hebben jullie haar wel gunstig gestemd natuurlijk, door haar wat suikerklontjes te voeren.) Kruidig geurend, met timotee gras, venkelloof en bloesems en dan in de smaak limoen, groene appel, grapefruit en meloen. Omdat iedereen hier 5 flessen van meekrijgt, is het misschien leuk om hier een wijn-spijsadvies bij te geven: dagelijkse kost, en bij voorkeur een gerecht dat lekker vet is – zo combineren de Italianen eten en wijn: de hoge zuren in de in de wijn breken de vetten van het gerecht af. 


Cabernet Cortis 2021 (geen Rondo dus!)

o: rood met paarse tonen (en minder robijn!)

n: groene kruiden, tabak, ceder, witte peper, kersen, vanille

m: rood fruit, licht en kruidig met vlak voor de staart een bergje tanninen

Omschrijving: ‘100 CC rood’

‘I am NOT drinking any fucking merlot’, is de beroemde uitspraak van Miles de hoofdpersoon uit de leukste wijnfilm die er is Sideways. (Ga die film kijken mensen.) Miles – gespeeld door Paul Giamatti- wil enkel pinot noir drinken, de meest edele druif wat hem betreft. Maar het plebs om hem heen drinkt liever merlot – een makkelijke slobberwijn die naarbinnen glijdt voor je er erg in hebt. 

En daar… deed deze rode CC van Bret me dus aan denken. 10,5% en licht en sappig van karakter. Je proeft dat het vat een jaartje ouder is geworden, de Drakar Noir aroma’s zijn niet meer zo zwaar en opdringerig als bij de vorige vintage. Eerder opdrinkerig zou je kunnen zeggen. Een neus van groene kruiden, medium Samson shag, cederhout, witte peper, en in de mond datzelfde, aangevuld met olijke kersen en wat vanille door de 5 maanden houtrijping.

Wat mij betreft is het enige probleem van deze rode met 100 CC: jullie krijgen er maar 1 fles van. 

Leave a Comment